Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt dit kodeord?

Den gamle granitportal vender ud mod Peder Barkes Gade. Her står man over for byens ældste kunstværk, idet portalens oprindelse går helt tilbage til den første kirke, som var opført af tilhugne granitkvadre. Kirkens grundplan var af angelsaksisk type, og de engelsk-normanniske motiver, man finder i granitportalen, leder tanken hen på, at kirkens bygmestre har været engelske, hvilket også stemmer overens med, at der på den tid var nær forbindelse mellem England og Aalborg.

 

I den gamle kirke sad portalen mod nord, men ved kirkens ombygning blev den anbragt på sit nuværende sted. Over portalbuen ses flere udhugne relieffer. Man ser Kristus omgivet af de 4 evangelist-symboler, Lazarus' opvækkelse og flugten til Ægypten. I tympanon er indsat en sten med Sct. Peder og ved portalens nordre side en sten med fremstilling af Herodes.

 

De to personer, som omgiver Herodes, menes at være en og samme person, nemlig Steffen Stalddreng. Der findes en engelsk legende, som beretter, at Herodes' stalddreng var en af dem, som så stjernen over Bethlehem julenat. Han fortalte det til Herodes, som blev så vred, at han lod Steffen stene og børnene dræbe, hvilket ses til venstre på billedet, mens man til højre ser Steffen pege op mod stjernen. Denne tydning understreger portalens engelske oprindelse.

KIRKEBLADET

I hvilket sogn bor du?

Se svaret på sogn.dk

Kontakt kirkekontoret

INDSAMLING